google-site-verification=4erq96d7ao-5pY_LdbcQwg9H9luKeYdDr1ZbF9GVByg

Člověk potřebuje sůl

Proč člověk potřebuje sůl?
 
V lidském těle je hlavní součástí krve a lymfy. Bez soli se neobejde ani činnost srdce, nervy a svaly. Sůl j potřebná pro správnou funkci svalové kontrakce, pro přiměřené zadržování vody v organismu a také pro přenos nervových vzruchů. Pouze díky nim je možné vstřebávání látek ve střevě nebo ledvinách.
 
 
 
Co je keltská sůl?
 

Ryzí keltská sůl je unikátní, zcela přírodní mořská sůl, která se významně liší od většiny solí na trhu, včetně těch mořských. Díky způsobu sklizně a svým vlastnostem má velmi blahodárný vliv na naše zdraví.

Díky naprosto šetrné, ruční sklizni si Ryzí keltská sůl uchovává většinu minerálů obsažených v mořské vodě, které jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. Navíc je obohacena o další minerály obsažené v šedém jílu na dně celého unikátního systému sběrných rybníčků. Díky speciálnímu jílu má nezaměnitelnou našedlou barvu.

Kromě velmi pozitivního vlivu na naše zdraví také dodává skvělou chuť všem pokrmům, proto je velmi oblíbená v kulinářském světě. Kdo jednou zkusí ryzí keltskou sůl, už většinou nechce jinou.

 

Keltská sůl je pravá přírodní mořská sůl bez rafinace a příměsí.

Keltská sůl je proti klasickým solím, včetně Himalájské, které jsou těženy ze země či z kamene, darem moře a slunce. Těží se ve Francii v Guérande poblíž Keltského moře ve slaništích vybudovaných na vrstvě šedého jílu pomocí 2 000 let staré keltské metody a na rozdíl od komerčních solí není keltská sůl chemicky čištěna ani upravovaná a zachovává si tak širokou škálu cenných minerálů a stopových prvků.

 
 
Keltská sůl je pravá nerafinovaná mořská sůl šedivé barvy, která neprochází žádným čištěním, díky čemuž si zachovává široké spektrum minerálů a stopových prvků obsažených v mořské vodě. Oproti klasické kuchyňské soli má menší podíl chloridu sodného.
 
 

Keltská sůl je složením téměř identická se slzami či s plazmou v naší krvi. Také se složením blíží k čerstvé kokosové vodě, která se např. v době 2. světové války používala jako transfuze krve. Nižší obsah chloridu sodného v Keltské soli dává prostor dalším minerálům a stopovým prvkům pocházejícím z jílu a moře.

Podobně, jako je to s bílou moukou a cukrem, je to i se klasickou kuchyňskou solí, neboť se jedná o rafinovanou a chemicky-průmyslově zpracovanou potravinu, z níž jsou všechny minerály odejmuty. Do tohoto „produktu“ je přidán zvlášť umělý jód v množství, které neurčilo moře, ale lidská norma. Tento proces si vyžaduje další nepřirozené postupy, mezi které patří i její bělení a přidávání hliníku pro její sypkost.

Tato sůl je sušena za pomocí slunce a větru, proto je lehce vlhká. Voda z oceánu je postupně vedena sérií jílovitých rybníků, kde se voda přirozeně filtruje. Poté slunce postupně vodu vypařuje a zanechává pouze velmi koncentrovanou slanou vodu. Farmáři následně za pomocí dřevěných nástrojů sůl ručně sbírají. Její šedou barvu vysvětluje přítomnost šedých minerálů z jílu, proto se ji někdy říká Šedá sůl.

 

 

 

10 zajímavých přínosů keltské soli pro zdraví

Přírodní sůl je prvek, který pomáhá regulovat obsah vody v těle. Rovnováha vody a soli v těle je kritická. Dalším důležitým důvodem, proč je přírodní sůl tak zajímavá je to, že naše tělo potřebuje stopové prvky pro správnou funkci. Tyto prvky se obvykle nenacházejí v potravinách nebo výživových doplňcích ve formě, kterou tělo může využít.

Všech 82 základních stopových prvků, které tělo potřebuje, se však nachází i v přírodní nerafinované mořské soli a je v BIO formě. Přírodní mořská sůl obecně pomáhá vyrovnávat celé tělo. Některé z výraznějších přínosů keltské mořské soli jsou následující:

1. Regulace srdečního tepu a krevního tlaku

I když rafinovaná sůl může způsobit vysoký krevní tlak, přírodní sůl s odpovídajícím příjmem vody může pomoci stabilizovat nepravidelné srdeční tepy a normalizovat krevní tlak. Jinými slovy, jestliže máte nízký krevní tlak, může se jeho hodnota díky keltské mořské soli zvýšit. Pokud máte vysoký krevní tlak, může ho naopak zase snížit.

2. Zabraňuje tvorbě hlenu

Nejen, že tato sůl pomáhá eliminovat vznik hlenu, ale pomáhá zabránit jeho tvorbě. Tato výhoda je velmi užitečná pro osoby s alergiemi, astmatem, zahleněním dýchacích dutin nebo průdušek.

3. Zlepšuje funkci mozku

Mořská sůl je životně důležitá pro zdraví nervových buněk a jejich schopnosti komunikovat a zpracovávat informace. Tato sůl také pomáhá extrahovat přebytečnou kyselost a toxiny z mozkových buněk.

4. Vyvažuje krevní cukry

Keltská mořská sůl je zvláště užitečná pro diabetiky, protože pomáhá vyrovnávat krevní cukry.

5. Alkalizuje tělo

Nadbytečná kyselost v těle je hlavní příčinou mnoha nemocí. Sůl je nezbytná pro odstranění přebytečných kyselinových odpadů z buněk. Kromě toho minerální sůl pomůže udržet optimální kyselou a zásaditou rovnováhu

6. Zvyšuje energii

Sůl a voda jsou klíčovým prvkem pro výrobu hydroelektrické energie v buňkách. Když jsou sodík a stopové minerály v těle nedostatečně zastoupeny, dochází rychle k únavě.

7. Zajišťuje rovnováhu elektrolytů

Přírodní keltská sůl pomůže udržet elektrolytové minerály ve vašem těle vyvážené, čímž uvolní nadbytek sodíku a vody. U problémů se zadržováním vody může postupné užívání mořské soli pomoci uvolnit přebytečnou vodu uloženou v tělních tkáních.

8. Zlepšuje imunitu

Pravidelný příjem přírodní mořské soli a jejich minerálů vám mohou poskytnout vyšší odolnost vůči nemocem, infekcím a dalším zdravotním problémům. Může také pomoci vašemu tělu léčit se rychleji po úrazech nebo operacích.

9. Podporuje klidný spánek

Množství stopových minerálů v přírodní mořské soli může mít velmi uklidňující účinek na celý nervový systém. Správný poměr spotřeby vody a soli může navíc zabránit potřebě močení v noci.

10. Zabraňuje svalovým křečím

Svalové křeče jsou často způsobeny nerovnováhou elektrolytů, zejména nedostatkem sodíku. Keltská mořská sůl poskytuje tyto minerály ve správném poměru. Vaše tělo bude mít to, co potřebuje.

 

 

Hořčík

je v Keltské soli hojně zastoupen, je potřebný pro běžné fungovaní organismu a má velkou škálu pozitivních účinků (snižuje svalové napětí, třes, křeče i vnímání bolesti, zmírňuje průběh záchvatů průduškového astmatu, snižuje výskyt migrén a zmírňuje jejich průběh, zlepšuje metabolismus cukrů a tuků u diabetiků, zmírňuje bolesti v podbřišku před a během menstruace, zlepšuje fyzický a psychický stav před menstruačním cyklem, zmírňuje příznaky chronického únavového syndromu, snižuje krevní tlak a zlepšuje srdeční rytmus).
Naopak jeho nedostatek v těle způsobuje množství onemocnění a poruch (srdce – bolest na hrudníku, nepravidelný tlukot srdce, zrychlené bušení srdce; hlava – bolesti, migrény, slabost, nervozita, napětí, deprese, úzkost, porucha soustředění; svaly – bolest v záhlaví, strnulost šíje i mimických a žvýkacích svalů, svalové křeče, svalová horečka, mravenčení v končetinách; vnitřní orgány – žaludeční křeče, průjem, zvracení, křeče v hrdle, napětí trávících orgánů).

Jód

je potřebný zejména pro správnou funkci štítné žlázy a metabolismus živin (cukrů, tuků i bílkovin). Pozitivně ovlivňuje naši nervovou soustavu, zlepšuje mentální a intelektuální funkce, kvalitu kůže, vlasů, nehtů a zubů, podporuje trávení a má příznivý vliv na naši sexualitu. Jód má zásadní význam pro správný vývoj mozkové tkáně plodu i dětí. Štítná žláza plodu se vyvíjí od 12. týdne, od 16. dokonce již tvoří vlastní hormony. Proto by těhotná žena měla mít dostatek jódu již v prvních týdnech těhotenství.
Pakliže jej má štítná žláza nedostatek, dochází u ní ke změnám ve funkci (snížená nebo zvýšená). Mezi základní projevy nedostatku jódu patří špatná látková výměna, nesoustředěnost, zvýšená únava, snížení intelektuálních schopností, chudokrevnost, pocity chladu v končetinách, suchá kůže nebo i zácpa. Může způsobit poruchy menstruačního cyklu a problémy s otěhotněním a schopností donosit plod.

Vápník

je nejvýznamnější prvek při výstavbě a přestavbě kostní hmoty. Také ovlivňuje v organismu řadu regulačních pochodů, přispívá ke správnému srážení krve, přenosu vzruchů v nervových buňkách, srdeční kontrakci apod. Vápenaté ionty ovlivňují výši krevního tlaku a spolupodílí se na regulace pH vnitřního prostředí.

 

Přírodní keltská sůl má světle šedou barvu, pochází z mořských nerostů a hlíny nacházejících se na plochách pokryté vrstvou soli. Jíl pak ionizuje minerály v soli. Chuť této soli je nesrovnatelná! Světle šedá keltská sůl je v kulinářském světě hodně známá a mnoho lidí ji považuje za nejkvalitnější dostupnou sůl.

Tato sůl je trošku vlhká na dotek a udrží si vlhkost i při delším skladování na chladném místě.

Světlá šedá keltská mořská sůl je sušena pouze letním větrem a sluncem a není rafinována žádným zpracováním. Tato hrubá sůl se nejlépe používá při vaření. Při stolním použití ji musíte umlet pomocí keramického mlýnku (nebo něčím podobným). Nepoužívejte kovové mlýnky. Určitě doporučujeme přidávat keltskou mořskou sůl do pokrmů.